- Makale yayınlanma tarihi:
- Makale yorum sayısı: 0
Geçmişten günümüze her alanda bir takım değişiklikler meydana gelmiştir. Bu alanlardan biri elbette modadır. Giyim şekilleri modayla yön bulur. Giyim şekli modaya göre şekillenebilir. Geçmişten günümüze de insanlar giyinme gereksinimi duymuştur. Her medeniyetin giyim tarzı farklılık gösterebilir. Yaşam şartlarıyla giyim tarzları da değişime uğramıştır. Sıcaktan korunmak için daha çok ince yapıda ve dokuda olan kıyafetler tercih edilmiştir. Soğuktan korunmak için ise daha çok kalın, üşütmeyen, kış şartlarına uygun kıyafetler seçilmiştir.
20.yüzyılda Modanın Yükselişi
Her daim bir değişim içinde olan modaya insanların tercihleri yön vermeye başlamıştır. Kıyafet seçeneklerinde yeniliğe giderek değişimler ortaya çıkmıştır. 20.yüzyıl başlarken yeniliğe gidilmeye başlanılmıştır. Elbiseler genellikle sıkı, dar, vücuda oturan tarzdaydı. Bu sıkılığı korse kullanarak elde ediyorlardı. Kadınlar vücut hatlarını ortaya çıkaracak elbise modelleri tercih ediyorlardı. Geçmişe de bağlı kalarak yeni tarzlar oluşmaya başlıyordu. Her kadının kendi stilini fark etme ve buna göre kendi tarzlarını gösterme yönelimi vardı. Yıllara göre elbiselerde daralma, kısalma, farklılaşma mevcuttu. Giyim tarzı değişirken kullanılan malzemelerde de değişimler olmuştur. Kıyafetlerde doğal malzeme seçimi yapılmıştır.
10’lar Modası
1900lü yılların başında eteklerde bir daralma başlamıştır. Uzun olan etek boyları da kısalmaya başlamıştır. 10’lu yılların başında elbiseler iki parçadan oluşuyordu. Kombin yapma açısında iki parça elbiseler kadınlar için kolaylık sağlamıştır. 1. Dünya savaşının devam etmesinden dolayı kadınlar kıyafet seçerken daha işlevsel kıyafetler tercih ediyordu. Günlük kıyafetlerde iki parça olan elbise modelleri gece kıyafetlerinde tek parça olarak kullanılıyordu. İlk yıllarda gece kıyafetleri çok uzun yerlere kadar uzanırken birkaç yıl sonrasında bilek boyuna çıkmıştır. 1. Dünya savaşının etkisinden dolayı kadılar resmi elbiselere de yönelmiştir. Elbiselerde yeniliğe gidilmiştir.
20’ler Modası
1920li yıllarda dans türleri ön plana çıkmıştır. Dansa olan yönelimle tercihlerde bu yönde değişmiştir. Elbiselerde saçaklar ve püsküller kullanılmıştır. Uzun ve sallanan aksesuarlar kullanılmaya başlamıştır. Savaş dönemine göre 1920li yıllarda kadınlar modaya ayak uydurmaya başlamıştır. Gece kıyafetler, şık, gösterişli elbiseler bu yıllarda popülerlik kazanmıştır. Bu tarz elbise modelleri oldukça abartılı şekildedir. Elbiselerde olduğu gibi aksesuarlarda, elbiselerde de ihtişam vardır. 1920li yıllarda gelinliklerde pırıltı, ışıltılı görülüyordu. Gelinlikleri tamamlamak için ise saç aksesuarları kullanılıyordu. Elbiselerde belde darlıktan çok basenlere oturan modeller tercih ediliyordu. Yani bu dönemde ihtişam, gösteriş her zaman ön plandadır.
30’lar Modası
1930lu yıllarda kadınların vücut hatlarını ön plana çıkaran modeller ortaya çıkmıştır. Etek boylarında kısalıktan ziyade etek boyları diz altına inmiştir. Elbiselerde bel hatları tekrar kullanılmaya başlamıştır. Bel hatları daralmıştır. 1920li yılların aksine 1930lu yıllarda sadelik ortaya çıkmaya başlamıştır. Gösterişten uzak olan elbiseler kadınların tercihleri arasındadır. Düşük omuzlu elbiseler, beli ince gösteren elbiseler ve bol etekli elbise modelleri oldukça ön plandadır. Günlük elbise modelleri genellikle tek renk elbiseler seçilmiştir. 2. Dünya savaşının etkisiyle askeri renkler tercih edilmeye başlamıştır. Bu yıllarda bacak dekoltesinden çok sırt dekoltesi kullanılmaya başlanmıştır. Günlük elbiselerde bile dekolte, yırtmaçlar ön plandadır. Eteklerde ise basenlere oturan etekler tercih edilir.
40’lar Modası
1940lı yıllarda 2. Dünya savaşı giyimi de etkilemiştir. Savaş döneminde daha rahat, sade, pratik kıyafetler tercih edilmiştir. Savaş döneminde ekonomide etkilenmiştir. Kumaşlar az bulunur olmuştur. Bundan dolayı elbise modelleri daha dardır. Aynı zamanda etek boyları da diz altına inmiştir. Kadınlar genellikle aynı model giyinmeye başlamıştır. Kadınların dolaplarında belli başlı elbiseler vardı. Elbiselerde omuzları ön plana çıkarmak için vatkalar kullanılıyordu. Saçlarda saç aksesuarları kullanılıyordu. Dönemin şartlarına uygun olarak giyiniliyordu.
50’ler Modası
1950li yıllarda savaşında sona ermesiyle kıyafetlerde özgürlük oluşmaya başlamıştır. Kadınlar zarif ve rahat kıyafetler tercih etmeye başlamıştır. Bu yıllarda elbise boylarının uzadığı görülmektedir. Dekolte olarak bu yıllarda göğüs dekolteleri dikkat çeker. Vücut hatlarını ortaya koyan dar, ince belli elbiseler ve kalçaları ortaya çıkaran elbise modelleri ön plandadır. Kadınlar aksesuar olarak şapka takmaya başlamıştır. Eteklerde yürümeyi kolaylaştırmak için yırtmaç kullanılmaya başlamıştır. Giyilen elbiselerde vücut hatlarını ortaya çıkarmak için bu yıllarda korseler tekrar ön plana çıkmıştır. Kıyafetlerde desenler görülmeye başlandı. En popüler desen olan puantiyeydi.
60’lar Modası
1960lı yıllar tam anlamıyla geçmişin aksine özgürlükçü bir anlayışa sahipti. Teknolojinin gelişiyor olmasıyla birlikte hazır giyim etkinliğini göstermeye başlamıştır. 60’lar modası elbise modelleri hazır giyimi popüler hale getirmiştir. 60’lı yıllarda da 50’li yıllarda olduğu gibi desenli elbiseler vardır. Desen olarak büyük çiçekli olan desenler kullanılmıştır. 60’lı yıllarda kısa elbise modelleri kullanılmaya başlamıştır. Tek renkler yerini çok renkli kıyafetlere bırakmıştır. Elbiseler de kabarık tarzda etekler kullanılmıştır.
70’ler Modası
1970li yıllarda kadınlık ön plandaydı. Mini elbiseler, vücudu ön plana çıkaran kadınsı kıyafetler tercih ediliyordu. Dönemin verdiği özgürlük ile kıyafet seçimlerinde kadınlar rahattı. Doğa ile uyumlu kıyafetler ön plandaydı. Doğa rengi olan toprak renkleri, kahverengi ve yeşil renkler trendler arasındaydı. Gösterişli, büyük küpeler kullanılıyordu. 1970li yıllarda pahalı kumaşlar üretilmeye başlandı. Saten ve kadife pırıltılı kumaşlardan yapılan elbise modelleri tercih edilir oldu. Büyük desenli, ekoseli ve çiçekli desenler kullanılmaya başladı. 1970li yıllında gelinlikler içinde bulunulan dönemin etkisinde kalmıştır. Genellikle uzun kollu gelinlikler tercih edilmeye başlanmıştır. Kabarık gelinliklerden çok sade, tarlatansız gelinlikler kullanılmıştır. Model olarak dantelli gelinlikler ön plana çıkmıştır. Yine bu yıllarda gömlek elbiseler de kullanılmıştır. Dekolte olarak sırt dekoltesi kullanılmıştır.
80’ler Modası
1980li yıllar bu yıllara kadar ki en aşırı dönemdir. Uyum ve dengeden ziyade kıyafetlerde karmaşıklığa gidilmiştir. 1980li yıllarda kıyafetlerde renkliliğe gidilmiştir. İnsanlar kendilerini ve tarzlarını bu şekilde ortaya çıkarmıştır. Bu yıllardaki gece kıyafetleri rengârenk ve boncuklarla kaplıdır. 1980li yıllarda gelinlikler de içinde bulunduğu yıllardan etkilenmiştir. İhtişamlı, abartılı e dantelli gelinlikler ön plana çıkmıştır.
90’lar Modası
1990lı yıllar 80’li yılların abartısını geride bırakıp sadeleşmeye başlamıştır. Rahat kıyafetler tercih edilmeye başlamıştır. 90’lı yıllarda yine renkli kıyafetler kullanılmıştır. Fakat 80ler kadar abartılı ve parlak renkler değildir. Çiçek desenli kısa elbise modelleri bu yıllarda popüler elbiseler arasındadır. Elbiselerde etek boyları bu yıllarda genellikle kısaydı.
2000’li yıllar ve sonrası
2000li yıllarda kentsel yaşamdan renkler kullanılmaya başlanmıştır. 2000li yıllarda hip hop şarkıların popüler olması giyim tarzlarını da etkiledi. Genellikle bol kıyafetler tercih edilir oldu. 2000li yılların başında desen olarak ekose desen popüler oldu ve kullanılmaya başlandı. Yine 2000li yıllarda kısa, vücudu saran elbise modelleri tercih edilmeye başladı. Elbiselerde aksesuar olarak kalın kemerler kullanılmıştır. Parlak renkli elbise modelleri 2010’lu yıllarda kullanılmıştır. Neon renklerin yanı sıra pastel tonlarına yönelim olmuştur. Yine 2000’li yıllarda iki parça olan elbiseler kullanılmıştır. İlerleyen yıllarda uzun etekler ve pudra renkleri kullanılmaya başladı. Dekolteler, yırtmaçlar yine bu yıllarda popüler olarak kullanılmaya başladı. Bazen eski yıllardan etkilenilerek giyim tarzları oluşmuştur. İnsanlar daha özgür, serbest ve modaya uygun giyinerek yaşama devam etmişlerdir.